De voor- en nadelen van glasvezel

De bedrijfsvoering van uw organisatie moet altijd doorgaan. Daarom zijn er in de afgelopen jaren op veel plekken glasvezel kabels in de grond gelegd om ervoor te zorgen dat u altijd online bent. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van glasvezel internet? In dit artikel geven we een aantal voor- en nadelen van glasvezel.

Voordelen van glasvezel

Er zijn diverse voordelen te bedenken als het gaat over glasvezel internet. Zo wordt er vaak gedacht aan hoge snelheden, grote bandbreedtes en verhoogde veiligheid. Naast deze voordelen is er ook nog de betrouwbare verbinding, met een uptime tot wel 99%.

Grotere bandbreedte

Een van de grote voordelen van glasvezel is dat het veel meer gegevens kan dragen dan andere soorten internetverbindingen. Dit komt doordat glasvezelkabels gemaakt zijn van glas, waardoor er lichtpulsen doorheen gestuurd kunnen worden. Deze lichtpulsen zijn dan in staat om enorme hoeveelheden gegevens bijna onmiddellijk van de ene locatie naar de andere te transporteren.

Verhoogde veiligheid

Een ander voordeel van het gebruik van glasvezel is dat het meer veiligheid biedt. Dit komt omdat glasvezelkabels moeilijk ongemerkt kunnen worden afgetapt. Ze hebben ook minder kans op signaalinterferentie dan andere soorten internetverbindingen, zoals koperkabels. Dit maakt ze ideaal voor bedrijven die regelmatig gevoelige gegevens moeten verzenden

Supersnel internet

Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven de overstap naar glasvezel maken, is omdat ze veel hogere snelheden bieden dan andere soorten internetverbindingen. Deze hogere snelheid is te danken aan het feit dat gegevens veel sneller kunnen worden verzonden over een glazen kabel dan over een koperen kabel. De hogere snelheid die glasvezel biedt, kan een groot voordeel zijn voor bedrijven die regelmatig grote hoeveelheden gegevens moeten verzenden

Glasvezel bedrijf
Snelheid tot
0
Mbps

Veillig, snel en efficiënt

Nadelen van glasvezel

Zijn er dan ook nadelen aan glasvezel? Er zijn er niet veel, maar er zijn er wel een paar te bedenken. Denk maar aan de (nog) beperkte beschikbaarheid en de hogere prijs die er voor moeten worden betaald. Maar dit zijn dan ook maar beperkte nadelen ten opzichte van de voordelen.

Beperkte beschikbaarheid

Hoewel glasvezeltechnologie al geruime tijd bestaat, is het nog steeds niet overal beschikbaar. Dit is te wijten aan het feit dat de installatie van glasvezelkabels vrij duur en tijdrovend kan zijn.

Als gevolg daarvan hebben veel bedrijven de overstap naar glasvezel niet gemaakt, simpelweg omdat het in hun gebied nog niet beschikbaar is.

Hogere prijs

Hoewel de initiële kosten voor de installatie van een glasvezelnetwerk vrij hoog kunnen zijn, zijn de lange termijn kosten vaak de moeite waard voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van internetverbinding.

Het voordeel echter wel is dat er door partijen als KPN, Eurofiber en Ziggo vaak een vraagbundeling uitgezet wordt. Als u zich daarbij aansluit, dan hoeft u niet zelf een bedrijf in te huren om de kabels in te graven.

Waarom kiezen voor glasvezel internet

Zodra er zakelijk glasvezel beschikbaar is voor uw organisatie, raden wij aan om zo snel mogelijk over te gaan op glasvezel. U beschikt dan over het snelste internet, hoge veiligheid en een grote bandbreedte. Door de hoge uptime, bent u ervan verzekerd dat u vrijwel altijd een internet verbinding heeft, dus uw business kan altijd doorgaan.

Conclusie

Bij de beslissing om uw bedrijf al dan niet over te schakelen op een glasvezelnetwerk, is het belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. Glasvezel biedt veel voordelen, zoals een grotere bandbreedte en hogere snelheden, maar heeft ook nadelen, zoals een beperkte beschikbaarheid en een hoger prijskaartje. Uiteindelijk komt de beslissing neer op wat uw bedrijf nodig heeft om concurrerend te blijven in de huidige markt.

Glasvezel postcodecheck

Bent u benieuwd welk glasvezel er voor u beschikbaar is? Druk op onderstaande button en zie binnen enkele seconden uw mogelijkheden.